Teraz jest 6 kwi 2026, o 13:06

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2010, o 16:04 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Może po nowym roku się skuszę na lekturę tej pracy.
Mam równocześnie dziwne przeczucie, że bez odpowiedniego płynu w szklance - z dotrwaniem do końca może być problem. I nie żeby mnie nużyła opasła lektura, a raczej to że wzdrygam się na myśl o potencjalnym dużym stężeniu matrylologii w "matrylologii" :(

Pozdr.
B.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 16:17 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Stary napisał(a):
Częściej prawą niż lewą nogą.

Kochany Stary obawiam się że wdepniesz obiema.
Motyka to taka ukraińska ,,piąta kolumna'',no ale jako mieszkaniec Podkarpacia mogę być nieobiektywny.
Ze swojej strony,co do tej kwestii polecałbym bardziej/oczywiście jestem nieobiektywny/Poliszczuka,Prusa,Kormana,Siemaszków.
bavarsky napisał(a):
matrylologii w "matrylologii" :(

Oj naczytasz się pewnie o krwawych polskich rezunach.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 19:13 
Sergent-Major
Sergent-Major

Siemaszków nie da się czytać do snu ani do szklaneczki wypitej w bujanym fotelu. Nie jest to lektura, która zostawia czytelnika obojętnego. Udokumentowana praca, z nazwiskami ofiar, podanym wiekiem, nie zawsze pełnoletnim. Ja czytałem tylko mały fragmencik, nie mam zdrowia do takich opisów, które są dla niedowiarków urozmaicone również zdjęciami.
Wiem, że postępowa historiografia jasno sprecyzowała winnych rzezi.Są nimi ofiary, które z sprowokowały swoją obecnością sprawców. Dodatkowo (ofiary), uniemożliwiają pojednanie, któremu rzucając pod nogi kłody (czyli swoje kości).Takim znawcą dziejów i im wyznawcom porządni ludzie w zasadzie nie powinni podawać ręki.

PS Nie wiem dlaczego tak łatwo tolerujemy naśmiewanie się z rzezi wołyńskich? Nie sądzę, aby Żydzi mieli w swoim gronie tyle prześmiewców Auschwitz.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 19:26 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

grenadier napisał(a):
Kochany Stary obawiam się że wdepniesz obiema.
Motyka to taka ukraińska ,,piąta kolumna'',no ale jako mieszkaniec Podkarpacia mogę być nieobiektywny.
Ze swojej strony,co do tej kwestii polecałbym bardziej/oczywiście jestem nieobiektywny/Poliszczuka,Prusa,Kormana,Siemaszków.

Znasz wspomnianą przeze mnie książkę Motyki?
Chętnie się się czegoś dowiem zanim poświęcę jej kilka chwil w moim ulubionym fotelu z moją ulubioną szklaneczką.
Jeżeli ma być tylko antidotum na tfurczość (oba błędy zamierzone) czegoś takiego jak Prus czy Siemaszko, to może rzeczywiście nie warto poświęcać jej ani fotela, ani szklaneczki.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 19:36 
Sergent-Major
Sergent-Major

Siemaszkowie to Władysław - ojciec i Ewa- córka, książka "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945" została nagrodzona nagrodzą Mackiewicza w 2000 r.
Nie sądzę aby, praca Grzegorza Motyki miałaby być jakimś antidotum na Siemaszków. Dotyczy czegoś innego. Ja zachęcam do lektury obu książek.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 21:11 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Anrep napisał(a):
PS Nie wiem dlaczego tak łatwo tolerujemy naśmiewanie się z rzezi wołyńskich? Nie sądzę, aby Żydzi mieli w swoim gronie tyle prześmiewców Auschwitz.

Ale kto się naśmiewa ? Znaczy pytam się z czystej ciekawości.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 21:36 

Stary napisał(a):
Znasz wspomnianą przeze mnie książkę Motyki?

Nie czytałem,i nie mam zamiaru.Po lekturze,,Tak było w Bieszczadach...''i ,,Panów i rezunów....''/mały kwiatuszek-komuniści w Polsce bardziej bali się UPA niż powojennego Podziemia i polskie ofiary UPA to ok.100 tys./,tfurczość p.Motyki ciekawi mnie tyle co wrzód na czyjejś dupie.
O brak obiektywizmu chyba trudno posądzić Wiktora Poliszczuka.Polecam:Dowody zbrodni OUN i UPA.Działalność ukraińskich struktur nacjonalistycznych w latach 1920-1999.Toronto 2000.

Mała poprawka:Nie ukraińska a banderowska ,,piąta kolumna''.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 21:52 
Sergent-Major
Sergent-Major

bavarsky napisał(a):

Ale kto się naśmiewa ? Znaczy pytam się z czystej ciekawości.

Naśmiewanie się z ofiar (drwienie) to dla mnie mówienie nieprawdy lub pomijanie milczeniem zbrodni. To tak jak opowiadanie, że akowcy pomagali hitlerowcom czy Katyń to sprawka Niemców. Gdy mówi to jakichś niedouczony prostaczek spod budki z piwem to nie wzbudza to takiego u mnie sprzeciwu, jak gdy prawda jest ofiarą uśmiechniętego "topowego" dziennikarza, czy polityka. Najczęściej jednak się "zapomina" ku ogólnemu zadowoleniu.
Poprawianie historii nie ma miejsca tylko obecnie. W przypadku Wołynia, za komuny zmieniono życiorys naszemu jedynemu kosmonaucie, któremu ojca mieli rzekomo zabić hitlerowcy.

PS Ja bym wolał, żeby Wołyń kojarzył się z jakimś pułkiem z naszej ulubionej epoki czy przedwojennymi artylerzystami.

PostNapisane: 14 gru 2010, o 22:04 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Dziękuję za wyjaśnienie.

Pozdrawiam
B.

PostNapisane: 15 gru 2010, o 00:32 

Anrep napisał(a):
Siemaszkowie to Władysław - ojciec i Ewa- córka, książka "Ludobójstwo dokonane przez nacjonalistów ukraińskich na ludności polskiej Wołynia 1939-1945" została nagrodzona nagrodzą Mackiewicza w 2000 r.
Nie sądzę aby, praca Grzegorza Motyki miałaby być jakimś antidotum na Siemaszków. Dotyczy czegoś innego. Ja zachęcam do lektury obu książek.

Nasze posty powstawały mniej więcej w ty samym czasie. Pracę państwa Siemaszków (przepraszam panią Ewę) oczywiście znam. Poza wymienioną przez Ciebie nagrodą Mackiewicza, zdobyła też szereg laurów w rozlicznych plebiscytach nagradzających naukową nierzetelność.
Podjąłem decyzję, że poświęcę jednak mój niezbyt cenny czas na lekturę książki pana Motyki.
Ale - gniewaj się - bardziej niż Ty zachęcił mnie Grenadier ;) Coś co tak zajadle krytykuje miłośnik niejakiego Prusa, z definicji musi być zajmujące :)

PS Gdybym wcześniej wiedział co napisał dr Poliszczuk (w necie są skany jego książki), to w swoim poście wymieniłbym go tuż obok niejakiego Prusa. Są siebie warci.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]