Chcialbym tylko dorzucic kilka uwag do tej dyskusji, za nastepujacym cytatem z Wikipedii:
„... w zasadzie w odniesieniu do okresu przed XVIII wiekiem nie można mówić o flagach narodowych i państwowych w pełnym tego słowa znaczeniu. Flagi, o których mowa, były jedynie banderami wojennymi i handlowymi, kojarzonymi raczej z monarchą i jego siłami zbrojnymi, nie zaś z państwem, a tym bardziej z ogółem jego mieszkańców. Niektóre statki handlowe używały zresztą odrębnych bander miejskich i bander kompanii handlowych. Na lądzie natomiast używano chorągwi i sztandarów, które były raczej wytworami rzemiosła artystycznego a nie masowej produkcji, przedstawiały głównie godła heraldyczne i nie były ustandaryzowane, a jedynie używane zwyczajowo.”
Otoz, opracowuje w tej chwili taka wlasna teorie dziejow Narodu Polskiego w kontekscie jego miejsca w Europie (no i na swiecie). Teoria moja bierze pod uwage malo znane, lub niepoprawnie interpretowane fakty historyczne, co daje zupelnie nowy poglad na nasze narodowa sytuacje.
Poczynajac od historii naszego godla, Orla Bialego: twierdze, ze jest ono, wraz z barwami narodowymi, pochodzenia heskiego, czyli poznofrankonskiego (794 r.). Wazki wydaje mi sie rowniez fakt, iz pierwotnie flaga polska (ktora widzialem na Wawelu jako dziecko) miala barwe czerwona u gory a biala u dolu - dokladnie jak flaga wspomnianej Hesji!
Skad takie dziwne skojarzenie? Wydaje mi sie to proste - juz wowczas Frankfurt byl osia handlu europejskiego, jaka jest do dzis, a wplywy nazwijmy ich wspolzcesnych 'finansistow' siegaly daleko poza granice naszego kontynentu - wszak tutaj mial swoj koniec jedna z glownych odnog slynnego 'szlaku jedwabnego' z Chin, na ktorym pamietni Chazarowie dorobili sie owych slynnych 'kresowych fortun', o ktorych bylo zawsze glosno w calej Polsce. "Szlak jedwabny" prowadzony byl od zarania przez Chazarow, ktorzy pierwotnie zamieszkiwali nad ujsciem Wolgi, a ktorzy mieli swoje kantory po calej tej drodze (Lwow, Krakow Legnica itd.).
Wszak najwieksza polska magnateria to potomkowie tychze rodzin kresowych.
Poniewaz panstwowosc polska byla mimo wszystko wtornym wydarzeniem do ekonomii (przeciez tak dzis jak i wowczas nie mozna bylo zalozyc ani prowadzic panstwa bez finansow, a finanse byly wowczas wylaczna specjalnoscia Chazarow - te watki sa zupelnie nieuwypuklane w historii, a sa to fakty nie do podwazenia ani dyskusji, bo ewidencja jest przebogata i wystarczy pogooglowac kilka minut by sie przekonac).
A zatem nowy twor panstwowy jakim byla Polska w 966 roku przyjal barwy swych wladcow FAKTYCZNYCH, a nie tych NOMINOWANYCH, ktorych wszyscy znamy na pamiec z lekcji historii: Mieszko, Piastowie itd...
Objasniam to wszystko z ilustracjami, wraz z najrzetelniejsza jaka moglem zdobyc informacja, na
www.poloneum.comZ tym, ze portal ten nie jest jeszcze gotowy, za co Szanownych Forumowiczow przepraszam, ale wkrotce bedzie, a juz dzis zapraszam serdecznie.
Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich na tym Forum, ktore, musze to przyznac, wywarlo na mnie ogromnie pozytywne wrazenie.
Sumer Poloneusz